Producten voor fietsen

New content item

Montage instructies

Montage instructies voor carbon velgen en velg-band combinaties

Waarschuwing voor het gebruik van Continental banden en binnenbanden incombinatie met carbon en aluminium "tubeless velgen zonder velglint. 

In de wielersport komen we steeds vaker dichte velgen tegen, aluminium of carbon velgen voor de montage van Tubeless- en Tubeless Ready-banden. Dat betekent dat er geen boringen in de velg zitten. Het gebruik van een velglint is daardoor niet meer nodig. Bij veelvuldig remmen zal er zich warmte ontwikkelen in de band. Een nadeel van het gebruik van carbon velgen is de slechte warmtegeleiding van dit materiaal, waardoor de warmteontwikkeling in velg en band nog verder toeneemt. Deze warmte stapelt zich op en de banden zouden beschadigd kunnen raken. Zonder velglint komt de band rechtstreeks in contact met de velg en kan er bij langdurig remmen (bijvoorbeeld in afdalingen) schade aan de band ontstaan.

In de rechter tabel kun je de waarschuwingsvoorschriften downloaden. 

Hoe monteer je fietsbanden correct?

In ons mediacenter vind je de instructies voor de verschillende type banden. Bekijk ook de instructies die zich binnen in de verpakking van uw band bevind.

In de rechtertabel vind je de waarschuwingsvoorschriften voor dichte aluminium of carbon volgen zonder velglint. 


Hoe monteer je een band goed in de velg?

De wang van een band bevat veel informatie. Zoals bijvoorbeeld de breedte en hoogte, de maximale druk en de rijrichting. Een goed gemonteerde band zal zonder zijlingse- of hoogte- uitslag rondraaien.  Dit kan worden gecontroleerd door naar de horizontale lijn in de zijwang te kijken. Als de band goed is gemonteerd, dan zal deze altijd een gelijke afstand tot de velg hebben. 

De (eventueel) afgebeelde pijl moet in de rijrichting van het wiel waarop deze is gemonteerd wijzen. Sommige banden zijn ontworpen zonder rijrichting, bij deze banden maakt het niet uit hoe deze worden gemonteerd. 

Kan ik een 28mm breede band monteren op mijn racefiets?

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen welke interne velgbreedte geschikt is voor welke band. De ETRTO tabel aan de rechterkant geeft hier van een overzicht

Of een 28mm band past hangt ook af van de maat van het frame, en de ruimte die er tussen je zadelbuis en de remklauw. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een 28mm brede band te weinig ruimte heeft bij de zadelbuis. Het kan zelfs voorkomen dat hij deze raakt. 

Ter aanvulling, de hoogte en breedte van een band zullen niet buitenproportioneel toenemen. 

Het volgende overzicht dient ter indicatie*:

band breedte x velg diameter (mm)          max. breedte (mm)           Diameter van de band en velg(mm)
23-622  23,2678
25-622 26683
28-62229,2690

 

*Aan deze waarde kunnen geen rechten worden ontleend.

Wanneer wordt een CO2-patroon aangeraden?

Met het oog op het milieu, moet een CO2-patroon zo min mogelijk worden gebruikt. Ze worden aangeraden in races als snelheid van belang is. In basis is het belangrijk om je banden altijd op te pompen op de normale manier. Gebruik daarom de CO2 patronen alleen als je een lekke band hebt. zorg voordat je een CO2 patroon gebruikt dat het dosser ventiel is dichtgedraaid. Gebruik altijd de neopreem cover, de patronen worden erg koud. Onder normale omstandigheden, kan je met een enkele patroon twee banden vullen. Als je met latex in je MTB band rijdt, moet je geen CO2 Patronen gebruiken. 

Wat is Conti RevoSealant?

RevoSealant bevat geen ammonia of proteïnen en is een uitstekend middel om gaatjes en kleine snedes te dichten zonder de buiten- of binnenband chemisch aan te tasten. Het veelzijdige RevoSealant is niet alleen geschikt voor het repareren van lekken, maar kan ook worden gebruikt als preventieve bescherming van tubes en tubeless banden. Bovendien kan RevoSealant in combinatie met de juiste banden ook gebruikt worden als dichtmiddel voor de bij MTB‘s zo populaire Tubeless Ready Systemen. Conti RevoSealant kan gebruikt worden tot tempraturen tot -20° Celsius.

Let op:  De melk bevat deeltjes van verschillende grootte. Schud daarom de fles goed voor gebruik om ervoor te zorgen dat de deeltjes ook in de band terecht komen. 

Wat is de functie van een velglint?

Klein onderdeel, groot verschil. Een slecht ontworpen of gemonteed velglint, kan veel lekke banden veroorzaken. Het is vooral belangrijk bij holle velgen om een hogedruk lint gebruiken dat de gehele velg bedekt. De Continental Easy Tape velg lint is speciaal ontworden om de hoge druk aan te kunnen. De verschillende breedtes zorgen voor een perfecte passing in alle standaar velgen. Het hogedruk velglint kan een druk tot 15 Bar (220 PSI) aan zonder te vervormen. De platte constructie vereenvoudigd ook het monteren van een band. Continental raadt het gebruik van Easy Tap velglinten bij alle type velgen aan. Ook als het gaat om volledig gesloten velgen, omdat velglint de velg tegen hitte beschermd