Producten voor fietsen

New content item

Eigenschappen van een Band

Wat is de rolweerstand van mijn band?

De rolweerstand hangt af van de luchtdruk, het profiel, het ontwerp van de band, de kwaliteit van het materiaal waar de band van is gemaakt en de band breedte. Continental banden bieden altijd de best mogelijke combinatie van eigenschppen dankzij het gebruik georiënteerde ontwerp en geoptimaliseerder rubber samenstelling. Minder profiel en lager gewicht zorgen voor een gegarandeerd soepeler rollende band. Kies banden voor je eigen doel of vraag om advies van uw dealer. Leuk weetje, bredere banden van het zelfde type met de zelfde lucht druk rollen lichter en soepeler dan smallere banden.

Wat is de taak van het profiel van een band?

Op snelle en gladde ondergronden(bijvoorbeeld asfalt en beton), blijven banden grip houden door de wrijving tussen het rubber en de ondergrond. Een profiel is niet benodigd, sterker nog een profiel heeft een nadelig effect, want er is minder materiaal dat contact kan maken met de ondergrond. Minder profiel resulteert in een lagere rolweerstand. Er is geen reden om je druk te maken over aquaplaning met fietsbanden. De druk die het materiaal uitoefent op het wegdek zal het water wegdrukken tussen de band en weg. Daarom zouden banden met weinig tot geen profiel de eerste keuze moeten zijn als je veel op asfalt rijdt. 

Op ruige of losse ondergronden, is de grip van het rubber onvoldoende, de band gaat glijden. Voor die situaties is er een profiel, dit zorgt voor extra grip tussen het loopvlak en de ondergrond. Hoe losser de ondergrond, hoe beter het is om een diep profiel te hebben. De rijeigenschappen op een stevige ondergrond zullen echter minder zijn. Daarom is het onmogelijk om een enkele mountainbikeband te adviseren. Fanatieke rijders adviseren wij daarom om verschillende banden in verschillende omstandigheden te gebruiken. 

Wat is de Load index van een fietsband?

Normale fietsbanden hebben geen loadindex clasisficatie zoals autobden. Alleen de ECE-R75 banden kennen een load index. Over het algemeen geldt dat banden met brede banden met een hogere bandenspanning het meest geschikt zijn voor zware lading. De luchtdruk moet proportioneel worden aangepast bij toename van de lading.

Wat is de levensduur van een band?

Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de levensduur van een band. Dit hangt namelijk af van e manier waarop een band wordt gebruikt, de ondergrond waar op wordt gereden enz. Banden moeten uiterlijk worden vervangen als het loopvlak of het profiel is versleten. Let ook op eventuele slijtage indicatoren. Deze zijn vermeld met de code TWI op de zijkant van de band. 

Welke band past op welke velg?

Band-velgcombinatie Omwille van de uniformiteit worden de maten van alle Continental-fietsbanden aangeduid volgens  de ETRTO-norm (European Tyre and Rim Technical Organisation) in de vorm velgbreedte [mm] x velgdiameter [mm], ijvoorbeeld 23 x 622 inch. Deze maat is aan de zijkant van de band aangebracht. Andere aanduidingen, zoals 23 x 700C of 26 x 2.4, geven geen eenduidige informatie over de maat van de velg. Ga daarom bij twijfel altijd af op de internationaal erkende ETRTO-aanduiding. ETRTO geeft bovendien een overzicht van alle beschikbare velgmaten.

Welke wielomtrek moet worden ingesteld in mijn fiets computer?

De wielomtrek hangt af van de lucht druk, het laad gewicht en de velg. Om deze reden is het niet mogelijk of de exacte waarde te specificeren. Hier is een overicht, bij benadering,  van de wielomtrekken van de populaire banden. 

Produceert Continental gekleurde banden?

Continental produceert ook gekleurde banden, voornamelijk in het city/trekking en race segment. Gekleurde city/trekking banden kunnen worden gebruikt als stijl element. In het race segment zijn kleuren beperkt tot de zijwang omdat kleur invloed heeft op de prestatie van een band. 

Bevatten Continental fietsbanden dierlijk vet?

Onze fietsbanden zijn gemaakt van natuurlijke plantaardige grondstoffen. Geen enkele grondstof, reactant of substantie bevat dierlijke of menselijke materialen bij de productie van onze banden. 


Related Topics