Zerhusen Kartonagen GmbH, gelegen in Damme, Duitsland, doet sinds 2014 een beroep op de intelligente oplossingen van Continental voor zijn bandenbeheer. Ze begonnen met het bandenspanningsmonitoringsysteem ContiPressureCheck™ en namen een stap richting intelligente bandenmonitoring in 2016 als een van de eerste testklanten voor ContiConnect™.
Met ContiConnect™ kan bedrijfsleider Roland Zerhusen op elk moment toezicht houden op iedere band in zijn vloot.
De oplossing bestaat uit drie onderdelen: bandensensoren die de bandenspanning en -temperatuur binnenin de banden meten, een vaste gegevensontvanger gekend als de yard reader en het webportaal. De gegevens worden verzonden van de bandensensor naar de yard reader, die ze vervolgens naar het webportaal doorstuurt voor een analyse via het mobiele netwerk. Door het webportaal te gebruiken, kan de voertuigvlootbeheerder de staat van de banden gemakkelijk controleren. Hij ontvangt ook proactief een sms of e-mail als de bandenspanning niet in orde is. Op die manier kan hij geschikte maatregelen treffen.
Zo kan bedrijfsleider Zerhusen zijn volledige aandacht richten op zijn hoofdactiviteit, de productie en verkoop van kartonnen verpakkingen. Naast zuinigheid en efficiëntie ligt zijn grootste focus op zijn klanten: "Onze golfkartonnen verpakkingen zijn nodig voor de voedsel-, plastic- en meubelindustrie om hun eigen producten te verpakken." Het bedrijf Zerhusen levert elke dag gemiddeld 70 vrachtladingen van goederen. "We bevoorraden grote klanten met twee of drie vrachtladingen per dag." Om de toegewezen tijdspanne voor het lossen bij de klant te respecteren, is een uiterst betrouwbare en punctuele levering van essentieel belang.
"Sinds we ContiConnect™ begonnen te gebruiken, hebben we tot op heden twaalf lekke banden kunnen vermijden", stelt de ondernemer. "Het intelligente bandenmanagementsysteem heeft ons in het bijzonder geholpen om het grote probleem rond schade aangebracht door vreemde objecten op te lossen." In heel 2017 heeft de vloot geen enkele lekke band gehad door metalen onderdelen of gelijkaardige objecten.
Een ander voordeel is dat alle voertuigen nu op elk moment met een optimale luchtdruk rijden. "Voor we ContiConnect™ begonnen te gebruiken in onze vloot hadden we geen gereguleerd bandenspanningsmonitoringsysteem en concentreerden we ons niet op bandenspanning", zegt Zerhusen. Banden waren een van de aspecten die werden nagekeken tijdens regelmatige controles in de autowerkplaats van het bedrijf zelf. "Deze oplossing kan niet vervangen worden door een handmatige controle", zegt Andreas Knüppe, manager van de autowerkplaats. Constante monitoring en rijden met optimale luchtdruk helpen ons nu niet enkel om lekke banden en pechgevallen te voorkomen, maar ook om brandstof te besparen, naar schatting zo'n drie tot vier liter per 100 kilometer.
"Met de recente invoering van ContiConnect™ krijgt het onderwerp van optimale bandenspanning ook de hoogste prioriteit van de bestuurders", vertelt Zerhusen. "Niet enkel omdat het de veiligheid van de bestuurder en het voertuig sterk verhoogt, maar ook omdat de bestuurders niet langer alleen voor dit probleem staan." Alle informatie wordt verstrekt aan de planningsafdeling en de autowerkplaats, zodat er snel gereageerd kan worden. Daarnaast wil het bedrijf ContiConnect™ gebruiken om z'n eigen imago te versterken. "De bestuurders praten erover, wij praten erover met onze klanten en we hebben het onderwerp ook aangesneden in ons bedrijfsmagazine." Zo is ContiConnect™ snel deel gaan uitmaken van de dagelijkse activiteiten van het bedrijf, is het aanvaard en is het volledig geïntegreerd.