Iemands werk kopiëren wordt meestal scheef bekeken. Maar niet alle bedrijven denken op die maner. Thierry Wipff, Head of Production Management Commercial Vehicle Tires bij Continental, wil dat zijn teamleden samenwerken en niet met elkaar wedijveren.
Fabrieksmanagers uit de hele wereld – van Mount Vernon in de V.S., Petaling Jaya in Maleisië, Modipuram in India en Otrokovice in buurland Tsjechië – kwamen samen in een workshop in Púchov (Slowakije), waar Continental een fabriek heeft voor bedrijfsvoertuigbanden. "Heel wat managers verwachtten zich aan iets helemaal anders", zegt Wipff. Iedereen wilde de beste Continental-fabriek voor bedrijfsvoertuigbanden managen, in de lijn van het bedrijfsmotto 'Passion To Win'. Maar zelfs dat is nog niet genoeg voor het productiehoofd: "We wedijveren al tegen andere bandenproducenten. De concurrentie bestaat niet uit onze eigen Continental-fabrieken."
Continental is al de vierde grootste bandenproducent ter wereld, maar we willen nummer drie worden. "Om dat te bereiken moeten we de kwaliteit leveren die de klant verwacht. Dat is enkel mogelijk als mensen ideeën met elkaar delen, en dat op alle niveaus; van ideeën over technische prestaties, over productie, tot kwaliteitsmanagement", legt Thierry Wipff uit. De uitdaging? Benchmarking – het onderling vergelijken van fabrieken – wordt als onaanvaardbaar beschouwd. Maar is het aanvaardbaar om te 'kopiëren en plakken' van iemand anders? – "Absoluut!", volgens Wipff. Naast een vechtersmentaliteit is een voortdurende bereidheid om bij te leren – ook van anderen – een integraal aspect van 'Passion To Win'. "Het is ons doel prestaties te optimaliseren. En daarvoor is communicatie binnen ons wereldwijde team van het grootste belang", legt Wipff uit. "We hoeven het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden."
Tijdens zijn 'Walks & Talks', zoals de ervaren ingenieur zijn regelmatige rondes in de fabrieken noemt, vraagt hij soms specifiek aan werknemers: "Wat heb je vandaag gekopieerd?" "In het begin schrokken mensen daarvan", zegt Wipff. Maar nu zijn ze eraan gewend en geven vaker een positief antwoord. Zelfs wanneer ergens een machine defect is, vraagt Wipff: "Heb je aan collega's in andere fabrieken gevraagd of dat bij hen ook al gebeurd is?" En vaak is er al een oplossing beschikbaar.
De 'silomentaliteit' is een houding die in sommige organisaties de kop opsteekt wanneer verschillende afdelingen of groepen geen informatie of kennis willen delen met andere individuen binnen hetzelfde bedrijf. De meeste werknemers van een bedrijf zijn bezorgd dat ze vervangbaar kunnen worden en dus ontslagen kunnen worden. Maar volgens Thierry Wipff is daar bij Continental geen reden toe: "We hebben al onze fabrieken nodig, omdat elk van hen specifieke bandentypes produceert voor specifieke markten." Moderne bedrijven zijn als scholen, waar de nadruk ligt op leren met en van elkaar. Moderne bedrijven moeten hetzelfde doen tussen afdelingen, landen en zelfs fabrieken. Dat is essentieel om ervoor te zorgen dat het bedrijf een stap voor blijft op de concurrentie en zijn ambitieuze groeidoelstellingen bereikt.
Maar alvorens je kan delen wat goed is, moet je eerst precies uitzoeken wat goed is en dus de moeite om gekopieerd te worden. "We hebben een lijst samengesteld van elk gebied waarin een fabriek uitblinkt", legt Wipff uit. Die 'domeinen van uitmuntendheid' gaan van uitzonderlijk onderhoud dat op een voorbeeldige manier energie bespaart tot een bijzonder goede strategie voor het aanwerven van nieuwe werknemers. "De resultaten zijn indrukwekkend", meldt Wipff enthousiast. "Het systeem houdt niet in dat iedereen één fabriek imiteert. Iedere fabriek heeft innovaties doorgevoerd en problemen overwonnen. Daarom kunnen we allemaal iets van elkaar leren."
Om die uitwisseling tussen landen te bevorderen, is Engels verplicht in het bedrijf. Zelfs Wipff spreekt geen Duits op het werk, hoewel hij al vijf jaar in Hannover (Duitsland) werkt, na in Frankrijk en Roemenië aan de slag te zijn geweest. Er was ook nooit behoefte aan. Andere culturen begrijpen is bijzonder belangrijk, zegt Thierry Wipff. De in Marokko opgegroeide Fransman is gewend aan cultuurschokken en leerde er op jonge leeftijd mee om te gaan. Een ervaring die hem vandaag goed van pas komt: "Als internationaal bedrijf komen we markten binnen met plaatselijke culturen die we niet kunnen veranderen, enkel begrijpen", zegt Wipff. "Diversiteit betekent dat we niet slechts één mogelijke oplossing hebben. Iedere cultuur heeft immers zijn eigen kenmerken."
Om succesvol te zijn is het van essentieel belang dat het voltallige team goed samenwerkt. "Het is zoals voetbal", legt Wipff uit. "Het winnende team is niet het team met de grootste ster; het is het team waarin alle spelers hun krachten bundelen voor het gezamenlijke succes."