De toonaangevende bandenproducent en toeleverancier van de automobielsector Continental en het Fraunhofer Institute for Molecular Biology and Applied Ecology (IME) van de Universiteit van Münster werden bekroond met de GreenTech Award 2014 voor hun gezamenlijk ontwikkelingsproject 'RUBIN – Industrial Emergence of Natural Rubber from Dandelion'. Een 60-koppige jury, bestaande uit deskundigen uit de industrie, de academische wereld, vakorganisaties en de media vonden dit project een uitzonderlijk voorbeeld van toewijding aan het milieu en een baanbrekende milieutechnologie in de categorie 'Automobielsector'. De uitreikingsceremonie vond plaats op 4 mei in München bij de start van IFAT, 's werelds toonaangevende vakbeurs voor milieutechnologie. De GreenTec Awards, die in 14 verschillende categorieën worden toegekend, vormen Europa's belangrijkste prijzen voor milieu en economie en werden voor het eerst uitgereikt in 2008.
"We zijn erg blij dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen voor ons paardenbloemrubberproject. Continental werkt aan een erg veelbelovende technologie, waarvan het volle potentieel in de volgende jaren tot uiting zal komen. Rekening houdend met het stijgend aantal gemotoriseerde voertuigen in groeimarkten als Azië, verwachten we in de toekomst een enorme toename in de vraag naar natuurlijk rubber. We zijn ervan overtuigd dat het gebruik van rubber uit paardenbloemwortels onze bandenproductie aanmerkelijk efficiënter en duurzamer zal maken", aldus Nikolai Setzer, lid van de raad van bestuur van Continental en hoofd van de Tire Division.
"In het RUBIN-project werken we aan een oplossing voor die groeiende vraag, die zowel op ecologisch, economisch als sociaal vlak haalbaar is", voegde Dr. Andreas Topp, Vice President Material and Process Development and Industrialization Tires bij Continental, eraan toe. Continental en IME werken op dit moment aan het industriële gebruik van de Russische paardenbloem, een erg rubberachtige soort die geen tropisch klimaat nodig heeft, in tegenstelling tot gewone rubberbomen. Deze weinig veeleisende plant kan geteeld worden in een aantal gematigde gebieden op zogenaamde 'marginale grond', die tot nog toe onbruikbaar was voor de landbouw. Andreas Topp: "Paardenbloemrubber zal de transportroutes naar onze productieroutes inkorten en een antwoord bieden op de groeiende wereldwijde vraag naar rubber, zonder hiervoor nog meer waardevolle regenwoudgebieden op te moeten offeren. Beide factoren zullen een duurzaam positief effect hebben op de koolstofvoetafdruk en de wereldwijde biodiversiteit."
Dr. Carla Recker, projectmanager aan het hoofd van materiaalchemie in de Tire Division van Continental, benadrukt: "Deze positieve impact op het milieu overtuigde niet alleen de jury van de GreenTech Awards, het motiveert ons ook en spoort ons aan om ons te blijven inzetten voor dit uitdagende langetermijnproject. Dr. Recker nam de prijs samen met professor Dirk Prüfer van het Fraunhofer IME in München in ontvangst voor een publiek van 1.000 gasten uit de bedrijfs-, sport- en entertainmentwereld.