Producten voor transport

Brengt uw wagenpark verder.
En uw prestaties ook.

Continental presenteert eerste testbanden gemaakt van Taraxagum™-paardenbloemrubber

De internationale bandenproducent en toeleverancier van de automobielsector Continental heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in zijn onderzoeksproject voor de industrialisering van paardenbloemrubber voor bandenproductie. Op het Internationaal Autosalon voor Bedrijfsvoertuigen 2014 in Hannover presenteerde Continental de eerste testbanden gemaakt van het innovatieve materiaal dat door het bedrijf Taraxagum genoemd wordt, afgeleid van de botanische naam van de paardenbloem (taraxacum). Het natuurlijke rubber in de loopvlakken van de banden werd volledig vervangen door Taraxagum. Deze belangrijke stap brengt Continental nog dichter bij zijn doel om de productie van banden duurzamer en minder afhankelijk van traditionele ruwe materialen te maken.

Image


teaser_66w_image2

"Na verschillende jaren van ontwikkeling in samenwerking met het Fraunhofer Institute brengen we nu met trots de eerste paardenbloembanden op de weg. Om zo goed mogelijk gebruik te maken van de tot nu toe bereikte gewasopbrengst, hebben we beslist er winterbanden voor personenwagens van te maken, omdat die een groot aandeel natuurlijk rubber bevatten", legt Nikolai Setzer uit, lid van de raad van bestuur van Continental en verantwoordelijk voor de Tire Division. Continental wil paardenbloemrubber industrialiseren en het binnen vijf tot tien jaar gebruiken voor massaproductie. De banden zullen grondig getest worden op de Contidrom-testfaciliteiten vlakbij Hannover en in Arvidsjaur (Zweden).  Setzer benadrukt: "Dit is van het grootste belang, om dat we geen enkele toegeving willen doen op het gebied van prestaties."

teaser_66w_image3

"Het ontwikkelingsproces van Taraxagum was tot nu toe veelbelovend en we zetten de industrialisering verder samen met onze partners. We hebben er alle vertrouwen in dat onze huidige onderzoeksresultaten door de tests bevestigd zullen worden en dat ze aan onze prestatiedoelen zullen voldoen", voegt Dr. Andreas Topp toe, Head of Material and Process Development and Industrialization for Tires bij Continental. Door uitgebreid onderzoek in samenwerking met het Fraunhofer Institute for Molecular Biology and Applied Ecology (IME), het Julius Kühn-Institut en de plantenkwekerij Aeskulap GmbH werd een zeer sterke soort Russische paardenbloem met een hoge opbrengst ontwikkeld. 

Het langetermijndoel van het project is een oplossing uitwerken voor de toenemende vraag naar natuurlijk rubber, een oplossing die haalbaar is zowel op ecologisch, economisch als sociaal gebied.  De Russische paardenbloem kan geteeld worden op tot nog toe ongebruikt terrein in gematigde streken overal in Europa, ook in de buurt van Continentals bandenfabrieken. Dit verkort de transportroutes en beperkt de milieu-impact. In mei 2014 kreeg het paardenbloemrubberproject de 'GreenTec Award' voor de automobielsector, een prestigieuze prijs voor milieubewuste economische oplossingen. 

teaser_66w_image4